Toneelgroep Fleringen trapt met “Een knap 'taaltje' werk” succesvol af in Eeshof Tubbergen


Traditie getrouw speelde de toneelgroep Fleringen ook dit jaar de eerste try-out in de Eeshof in Tubbergen. Altijd een spannend moment voor de spelers en de regisseur (Anja Mulder) als een nieuw toneelstuk voor het eerst op de planken wordt gebracht. Dit jaar bestaat de spelersgroep maar liefst uit 11 spelers met veel jong talent in de groep. Voor het eerst sinds lange tijd wordt er ook weer (live) gezongen! Het toneelstuk is geschreven door Mark Boer, een van de spelers van toneelgroep Fleringen.

Zoals elk jaar was er veel belangstelling voor de toneeluitvoering en werd voor een goede gevulde zaal gespeeld. Het publiek leeft zichtbaar mee en geniet van de voorstelling. Gelachen werd er in overvloed, vooral bij de echt typisch Twentse grappen.

Het blijspel is in tegenstelling tot de meeste blijspelen geschreven in de huidige tijdgeest. Naast de nodige humor en onverwachte ontwikkelingen zijn er ook scherpe dialogen met een knipoog naar de veranderingen in de zorg en social media. Dit alles speelt zich af in reclamebureau “Streektalent” dat al jaren door Herman (Mark Boer) en Gerda Averdieck (Brigitte Potijk) wordt gerund. Reclamebureau Streektalent richt zich op de promotie van streekproducten en doet het goed bij de lokale ondernemers. Streektalent mag de campagne gaan doen voor een nieuwe lokale salade van Johma. Kasia Hering (Debby Damhuis) die namens de Johma het project moet begeleiden stelt nogal hoge eisen. Herman kan zijn geluk niet op, toch wordt de stress hem te veel en stort in. Daarom wordt een vervanger aangenomen, Frans van de Belt (Raymond Nijland). Een zwerverachtig type die meer van drank dan het reclamevak lijkt te weten. Secretaresse Marloes (Elise Krabbe) heeft haar handen vol om het in goede banen te leiden en wordt zelfs geholpen door schoonmaker Thijs (Ton Mentink). Ondertussen hebben de moeder van Herman, Mia (Marja Mentink), en de moeder van Gerda, Anna (Mirjam Lotgerink Bruinenberg), hun eigen problemen. Mia wordt steeds vergeetachtiger en Anna is uit het huis gezet door haar dochter Liesbeth (Marina Frielink). In deze storm van ontwikkelingen is huishoudster Joke (Anouk Fransen) gelukkig altijd bereid haar objectieve mening te geven. Tot slot komt Ruben (Michel Kroeze) helpen om zelfs een radio commercial op te nemen.

Kortom, een heerlijk Twents blijspel met meerdere verhaal lijnen en een verrassende ontknoping.

Kijk hier voor de speeldata en lokaties.

Foto: Links Ton Mentink (Schoonmaker Thijs), Rechts Elise Krabbe (Secretaresse Marloes)